5 tips ter preventie van caravanbrand

1 op de 9 huishoudens in Nederland heeft een caravan of camper

Jaarlijks brandt volgens National Geographic in de Europese Unie zo’n vierduizend vierkante kilometer natuurgebied af. Het aantal gebieden met een risico op natuurbranden is in 2018 verhoogd. Door de opwarming van de aarde treden er extremere weersomstandigheden op. De kans op blikseminslagen, bosbranden en overstromingen wordt hierdoor vergroot. Toenemende hitte en droogte vergroten het risico op brand in caravans, stacaravans en vouwwagens.

Voorkomen caravanbrand

Er zijn maatregelen die je kunt nemen om een caravanbrand te voorkomen. De brandweer geeft tips over de manier waarop je brandveilig kunt kamperen:

  • Laat je gasfles regelmatig controleren en keuren voor het navullen.
  • Zorg bij gebruik van een kachel in de caravan voor een koolmonoxidemelder.
  • Maak gebruik van campingversies van huishoudelijke apparaten die een lager stroomverbruik hebben.
  • Ventileer goed bij het gebruiken van gas.
  • Zet een emmer water of zand in de buurt tijdens het barbecueën.

Brand in Bladel

Afgelopen weekend is er in Bladel een caravan afgebrand. Vermoedelijk heeft de brand kunnen ontstaan door een technisch mankement in de caravan. De caravan werd jaarlijks goed gecontroleerd en beschikte over de nieuwste gasflessen. Ondanks deze voorzorgsmaatregelen was er veel rook op de camping te zien.

Een caravanbrand is nooit helemaal te voorkomen. Het is daarom verstandig om een caravanverzekering af te sluiten die de schade veroorzaakt door natuurverschijnselen vergoedt. Op deze pagina kun je gemakkelijk een caravanverzekering vergelijken.

4.8/5 - (5 stemmen)