Veelgestelde vragen over caravanverzekering

Veelgestelde vragen

Voor welke caravans geldt de caravan verzekering?

Afhankelijk van de verzekeraar geldt de caravanverzekering over het algemeen voor toercaravans, stacaravans en vouwwagens vouw-wagens, trailers, opzetunits en aanhangers.

 

Kan ik ook tweedehandscaravans verzekeren?

Ja, over het algemeen wordt de verzekering voor tweedehandscaravans dan geïndexeerd op basis van de aanschafwaarde. Wanneer er binnen 3 jaar een diefstal plaatsvindt of een ongeluk waarbij de caravan total loss raakt, wordt dit aankoopbedrag uitgekeerd.

 

Wat valt er onder de basis-caravanverzekering?

De standaardpakketten van de caravanverzekeringen verschillen van inhoud. De meest voorkomende zaken zijn Wettelijke Aansprakelijkheidsvergoedingen, diefstal, schade aan spullen, terugbrengen naar woonplaats na ongeval, rechtsbijstand vervangend verblijf en 24 uur per dag bereikbaar. Specifieke details kunt u op de vergelijkingspagina vinden.

 

Is mijn caravan verzekerd tegen storm- en hagelschade?

Een caravan kan verzekerd worden tegen storm- en hagelschade. Afhankelijk van de verzekeraar zit deze vergoeding in de standaard dekking of wordt deze dekking pas vergoed met een aanvullende verzekering. Bij sommige verzekeringen betaal je minder premie indien je een hagelbestendig dak aanschaft.

 

Geldt mijn verzekering wanneer ik de caravan verhuur?

Nee, tenzij anders afgesproken met de verzekeraar.

 

Welke aanvullende caravanverzekeringen zijn er?

De meest voorkomende aanvullende verzekeringen dekken storm- en hagelschade, extra inventaris, rechtsbijstand, beschadigingen aan spullen buiten de caravan. Kijk in het vergelijkingsoverzicht voor specifieke details.

 

Is er een eigen risico bij de caravanverzekering?

Sommige verzekeraars rekenen een eigen risico van €75,- terwijl andere verzekeraars de premie verlagen wanneer je vrijwillig voor een eigen risico kiest.

 

Kan ik mijn caravan ook verzekeren via mijn autoverzekering?

De caravan wordt alleen meegerekend op de autoverzekering indien deze gekoppeld is aan de auto ten tijde van schade, en alleen voor de Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). Schade die jij veroorzaakt aan een ander hierdoor wordt vergoed. Schade die jij oploopt wordt alleen vergoed middels een caravanverzekering.

 

Vallen mijn mover en voortent ook onder de basisverzekering?

Een mover en voortent vallen niet altijd onder de basisverzekering, maar kunnen meestal meeverzekerd worden met een aanvullende verzekering. Bij deze aanvullende verzekering worden de spullen aan de caravan of dichtbij de caravan op basis van de dagwaarde meeverzekerd.

 

Is mijn caravan verzekering ook buiten Nederland geldig?

Ja, de caravanverzekering is ook geldig in Europese landen en landen aan de Middellandse zee. Verzekeraars kunnen specifieke gebieden aanwijzen waar de caravanverzekering geldig is. Meestal is dit te vinden op de groene kaart.

 

Wordt de geldigheid van de caravanverzekering beïnvloed wanneer ik permanent woon in de caravan?

Ja, dan geldt de dekking van de caravanverzekering niet.

 

Wanneer gebruik ik een groene kaart en waar krijg ik deze?

De groene kaart is nodig buiten Nederland. De groene kaart kan afgegeven worden door de verzekeraar waar de auto verzekerd is.

 

Moet mijn caravan extra beveiligd worden wanneer deze in de stalling staat?

Indien de stalling geen extra beveiliging heeft, moet de caravan in de meeste gevallen worden afgesloten met een speciaal disselslot.