Het aantal caravans- en camperbezitters stijgt in Nederland

1 op de 9 huishoudens in Nederland heeft een caravan of camper

Uit onderzoek van BOVAG en RDC-cijfers is gebleken dat er 558.000 Nederlandse meergezinshuishouden zijn die een caravan of camper bezitten. Dat is 11,4 procent, oftewel 1 op de 9 huishoudens. In Noord- en Oost Nederland staan er meer caravans of campers geregistreerd terwijl dat in de Randstad veel minder is. 

Drenthe koploper

De echte kampeer kampioenen bevinden zich in Drenthe. Ruim 19 procent van de Drentenaren bezit een caravan of camper. Dat zijn dus bijna 1 op de 5 meergezinshuishouden. Daarna volgt Friesland met meer dan 17 procent, in Overijssel hangt het percentage net boven de 15 procent en in Groningen is het 15 procent van de meergezinshuishouden die een caravan of camper bezit. 

Grootste stijging Friesland

Friesland heeft de grootste stijging van het aantal caravan of camper bezitters in de afgelopen jaren. Dat is een stijging van ruim 4,5 procent en een caravan of camper aantal van 32.000. Ook hebben Flevoland, Gelderland, Zeeland, Limburg en Noord-Brabant een gunstige stijging gehad ten opzichte van het landelijke gemiddelde van 1,7 procent.

Randstad minder aantrekkelijk

In de randstadsprovincies ligt het aantal caravans of campers bezitters fors lager dan in de rest van het land. In Zuid-Holland ligt het percentage op ruim 8 procent, in Noord-Holland op net geen 9 procent en in Utrecht op ruim 10 procent. De beschikbare ruimte zowel binnen als buiten de randstad speelt hierbij uiteraard een grote rol. 

Forse toename aantal caravans en campers

Door de coronacrisis is het aantal bezitters van caravans en campers toegenomen. Onder de leeftijdscategorie van 18 tot 35 jaar groeide het caravanbezitters met 7,2 procent terwijl caravaneigenaren van 65 jaar en ouder juist met 1,9 procent daalde. Volgens Siewert Gorter, voorzitter van BOVAG Caravan- en Camperbedrijven, tonen de cijfers aan dat het voor jongeren en gezinnen met kleine kinderen dat kamperen het juiste alternatief is. Reizen met de caravan is niet alleen gezellig, maar biedt gedurende de corona crisis een veiliger alternatief. Om met een fijn gevoel op reis te gaan en niet voor verassingen te komen te staan, kun je overwegen om een caravanverzekering af te sluiten. Op de volgende pagina kun je simpel en snel een caravanverzekering vergelijken. Hierdoor kies je de caravanverzekering die het beste bij je past en betaal je nooit te veel.

5/5 - (1 stemmen)