Een camper of toch een caravan?

een camper of caravan

Wat zijn de voordelen en nadelen van een camper in vergelijking met een caravan? Voor welk voertuig zou je moeten kiezen om op vakantie te gaan? Het antwoord hangt af van hoe jij je vakantie wilt vieren en je budget.

Een kampeerauto kost nu eenmaal meer dan een caravan, het kost voornamelijk meer in het gebruik en het vergt meer in onderhoud. Ook betaal je wegenbelasting, bij een caravan is het betalen van wegenbelasting niet nodig.

Het verschil

Het grootste verschil zit in de manier van kamperen, een camper en caravan bieden namelijk een ander soort reis en vakantie. Met de caravan zijn mensen vaak op weg naar een bestemming, zoals een camping en daar blijf je dan als vakantieganger een tijdje staan. Op een camping staan geldt dan ook vaak als doel en uitgangspunt voor activiteiten rondom de regio. Een voordeel van de caravan is dat je de trekauto kunt gebruiken.

Ga je met de camper op vakantie? Dan is de reis zelf meteen ook de vakantie. Je hebt namelijk alles aan boord en je kan stoppen waar je maar wilt. Het enige wat je hoeft te doen is een vlakke plek zoeken, luifel uitdraaien en het relaxen kan beginnen. Je hoeft daarvoor niet per se op een camping te zijn.

Snelheid

Een bijkomend voordeel van de camper is dat je met een camper gemakkelijk in de meeste landen op de grote weg sneller kunt doorrijden, omdat de snelheid niet extra beperkt is. Die beperking geldt wel voor een caravan in vrijwel alle landen. Een camper rijdt als een zware auto en dat geeft minder stress dan een caravan die achterop je trekauto hangt. Wat ook een belangrijk puntje is dat in een camper passagiers kunnen zitten met de gordel om, zodat mensen bijvoorbeeld een spel kunnen spelen onderweg.

Ben je er nog niet uit? Geen zorgen we hebben hieronder puntsgewijs de voordelen en nadelen voor je op een rijtje gezet.

De voordelen en nadelen van een camper op een rijtje:

Voordelen van een camper

 • Je kan tijdens je reis aan tafel zitten en dus gezellig met je gezin een spelletje kunt spelen.
 • Met de camper ben je sneller op je bestemming omdat deze harder mag rijden dan een caravan.
 • Met de camper kun je overal naar toe rijden en heb je geen gedoe met een trekhaak bijvoorbeeld. Je bent mobiel en flexibel om te staan en gaan waar je maar wilt.
 • Het aantal plekken waar je kunt verblijven is groter met een camper. In vele landen kan je namelijk makkelijk wild kamperen en heb je dus keus uit vele diverse kampeerplaatsen.
 • Het opzetten en inpakken van een caravan is vaak gemakkelijker en sneller.
 • En natuurlijk is het altijd fijn om je eigen huisje op wielen met je eigen spullen bij je te hebben.

Nadelen van een camper

 • Het kan een nadeel zijn om een camper te hebben van een bepaalde hoogte en gewicht. Sommige binnensteden, parkeerplaatsen of campings kunnen je camper weigeren door de grootte van de camper.
 • Voordat je ergens naartoe rijdt moet je ervoor zorgen dat alle spullen in de camper vast zitten anders valt alles om tijdens het rijden.
 • Een camper heeft minder bewegingsruimte dan een caravan wat vervelend kan zijn tijdens regenachtige dagen.
 • De aanschaf van een camper is velen malen duurder dan een caravan.

De voordelen en nadelen van een caravan op een rijtje:

Voordelen van een caravan

 • Een caravan aanschaffen is goedkoper dan een camper je kan er al een kopen tussen de € 15.000 en € 25.000.
 • Je betaalt geen wegenbelasting voor een caravan.
 • Een van de grootste voordelen is dat je na aankomst op de camping je caravan los kan koppelen van je auto. Je kan met je eigen auto overal naartoe nadat je caravan op de camping staat. Je hoeft dus niet alle spullen constant vast te zetten wanneer je eropuit wilt gaan zoals dat wel moet bij een camper.

Nadelen van een caravan

 • Je hebt langer de tijd nodig om je caravan te installeren dan een camper.
 • Je mag maar tot een bepaalde snelheid op de weg rijden, waardoor je reis langer duurt.
 • De auto waarmee de caravan wordt getrokken is een belangrijk punt. Bij een vakantie met bijv. hoge bergen waar je overheen moet rijden heb je een wagen nodig met genoeg trekkracht.
 • Met de caravan achter je auto rijden wordt vaak als moeilijker ervaren dan een camper dit heeft te maken met de lengte en stuurmogelijkheden.

Tips

Tip 1: Overweeg je de aanschaf van een camper of caravan, maar weet je nog steeds niet welke je wilt kopen? Maak dan een lijstje voor je zelf en schrijf de voordelen en nadelen op die jij het belangrijkste vindt en maak op basis daarvan een keus. Welke optie het beste is hangt helemaal af van wat jij wilt. Zowel als campers en caravans hebben beiden hun voordelen en nadelen.

Tip 2: Je zou ook kunnen overwegen om een camper of caravan te huren bij een van onze vertrouwde partners paulcamper.nl, om een test rit te maken.  Op basis van je testrit een keus maken.

Heb je al een keus gemaakt? Vergeet dan niet een caravanverzekering af te sluiten om goed voorbereid te zijn op je vakantie. Vergelijk snel en objectief alle caravanverzekeringen op caravanverzekering vergelijken.

 

4/5 - (1 stemmen)