Flinke toename aanvragen om caravan of camper te stallen

De ANWB-caravan en camper van het jaar 2020

Sinds 2020 is er een recordaantal van 2.400 caravans en campers verkocht in Nederland. Dit kwam mede door de coronacrisis. Hierdoor is de vraag naar stallingsplaatsen nog drukker geworden. Bedrijven met stallingen melden dat het zelfs in het laagseizoen druk is, terwijl dat voorheen niet zo was.

Volgens Taco Smit, Buikema Stalling en Onderhoud in Kampen, is het aantal aanvragen naar camperstallingen de afgelopen maanden flink toegenomen. In het verleden daalde het aantal aanvragen rond september, maar sinds het afgelopen jaar kwamen er elke dag 4 tot 5 aanvragen binnen. Dat is heel bijzonder in een periode van laagseizoen. Smit geeft aan dat hierdoor de wachtlijst voor campers en caravans nog langer wordt.

Naast Buikema Stalling zijn er ook negen andere stallingen over heel het land verspreid die samen aangesloten zijn bij een samenwerkingsverband genaamd, Topstallingen. Deze stallingen kampen ook met een flinke toename van stallingsaanvragen voor de campers en caravans. In totaal zijn de tien stallen goed voor 15.000 campers/caravans in Nederland.

Kleine stallingen zitten vol

Naast de grote stallingen zitten kleine stallingen inmiddels helemaal vol. Hierdoor zijn 22 van de 39 kleine stallingen over heel Nederland al bezet. Een medewerker van Stalling31, geeft aan dat mensen niet lang stilstaan bij een stallingsruimte na aanschaf van een caravan of camper. Zeker in een coronacrisis blijkt dit te merken in de praktijk.

Mag je een caravan of camper voor de deur parkeren?

Indien je tijdelijk geen stalling hebt voor jouw caravan of camper is het mogelijk om deze tijdelijk voor je huis te stallen. Let op: dit mag niet langer dan drie dagen duren. In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) in bijv. Rotterdam staat van caravans en campers binnen de bebouwde kom maximaal drie dagen achter elkaar op de weg mogen staan. Bij een eerste overtreding ontvang je een waarschuwing van de gemeente. Doe je dit vaker dan zal je een boete of wegsleepregeling ontvangen.

Parkeren kosten?

Het maximaal aantal dagen van drie is bepaald om ervoor te zorgen dat er nog voldoende parkeerruimte is voor andere voertuigen. Wil je toch langer dan drie dagen voor de deur staan? Dan kun je bij de gemeente een ontheffing aanvragen en mogelijk vrijstelling krijgen. Als jouw caravan hetzelfde kenteken heeft als bij je auto, dan betaal je enkel voor één voertuig. Uiteraard geldt dit ook voor een parkeervergunning.

Jouw caravan of camper beveiligen

Zeker in een drukke periode met veel aanvragen en bezettingen is het van belang om je caravan goed te verzekeren. Met een caravanverzekering ben je gedekt tegen diefstal, brand, hagel en vandalisme schade. Hierdoor ben je het gehele jaar voorzien van de meest uitgebreide dekking en hoef je niet meer om te kijken naar jouw caravan. Vergelijk snel en eenvoudig de beste caravanverzekering!

4/5 - (1 stemmen)