Hoe onderhoud je je caravan?

Hoe onderhoud je je caravan

Hoe onderhoud je je caravan? Dit is een vraag die veel mensen zich dit seizoen weer zullen afvragen. Als je net op vakantie wilt gaan of je zet de caravan voor een langere tijd weg, is het belangrijk om hier de nodige onderhoud aan te verrichten. Controle en onderhoud is dus ook geen overbodige luxe. Hiermee bescherm je de caravan en ga je altijd veilig de weg op.

We hebben een aantal tips op een rijtje gezet zodat jouw caravan altijd goed onderhouden wordt. 

Regelmatige inspecties

Het is belangrijk om zelf af en toe een goede inspectie uit te voeren. Daarmee kan je letten op bijvoorbeeld beschadigingen. Heel belangrijk: check de banden! Het bandenprofiel is namelijk iets wat slijtage gevoelig is. Controleer ook de binnenkant op vocht, schimmel of andere beschadigingen. 

Remmen en het onderstel

Het is belangrijk dat de remmen goed worden onderhouden en schoongemaakt. Laat dit jaarlijks nakijken bij de garage. Het zou vervelend zijn als je remmen niet meer werkte in de Alpen. 

Gasinstallatie

Laat de gasinstallatie regelmatig controleren door iemand die daar gespecialiseerd in is. Dit voorkomt gaslekkages en zorgt voor veilig gebruik van kooktoestellen en verwarming. Mocht er toch iets kapot zijn aan je caravan is het belangrijk dat je jezelf voorbereid op onvoorziene kosten. Sluit een caravanverzekering af om deze onzekerheden voor te zijn.

Schoonmaken

Maak de caravan schoon zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. Zo voorkom je roest , vervelende plekken en nare geurtjes aan de binnenkant. 

Polyester schoonmaak tips

Je caravan ziet er misschien uit als een canvas voor de natuur na een tijdje opgeslagen te zijn geweest, maar geen zorgen! Geef de buitenkant wat liefde met een zachte zeep die lief is voor het polyester en het ook nog eens beschermt tegen de zon. Vermijd schuurmiddelen; een beetje vloeibare was doet wonderen voor een glanzende afwerking.

Aluminium glans

De glanzende aluminium huid van je caravan houdt van een milde zeepoplossing met lauw water. Gebruik een zachte borstel om die vervelende hoekjes en kantjes te bereiken, spoel goed na en zet het in de was voor extra sparkle. En vergeet niet, huis-tuin-en-keukenreinigers zijn een no-go voor aluminium.

Ramen en andere vensters

De ramen verdienen ook aandacht zonder hardhandigheid. Een zachte aanpak met zeep en water werkt het best. Acrylaatpolish is je vriend voor de finishing touch op krasjes. Maar houdt het vriendelijk; agressieve middelen en hogedrukreinigers zijn taboe voor je ruiten.

De watertank

Water moet natuurlijk lekker blijven. Een chemisch schoonmaakmiddel in je watertank zorgt voor een complete detox: kalk, biofilm en bacteriën maken geen schijn van kans. Een waterfilter? Dat betekent altijd helder en veilig water op tap.

Alle rubbertjes 

Laat je raam- en deurrubbers niet uitdrogen; een zuurvrije siliconenspray houdt ze jong en flexibel. Smeer het eerst op een doek voor een zachte aanpak. En als je van klassiekers houdt, is zuurvrije vaseline ook een prima optie!

Winterstalling

Veel mensen gebruiken hun caravan in de winter niet. Het is natuurlijk zonde dat deze dan in het winterse weer aan het wegregenen is. Maak daarom gebruik van een winterstalling. Heb je hier thuis geen plek voor, dan kan je altijd gebruikmaken van een locatie die hierin gespecialiseerd is. Het is belangrijk dat je de caravan voordat je hem stalt dus goed schoonmaakt, de watertank laat leeglopen en de gasfles loskoppelt.

Als een caravan voor langere tijd gestald staat kan er altijd iets mee gebeuren. Daarom is het ook vaak verstandig om een goede caravanverzekering af te sluiten. Je kunt via onze pagina caravanverzekering vergelijken de beste verzekeraar voor jouw situatie vinden. 

5/5 - (1 stemmen)