Toename van caravans onder jongeren in Nederland

Afbeelding van een caravan met uitzicht op het water

Het bezit van caravans en campers in Nederland is de afgelopen jaren goed toegenomen, vooral onder de jongeren in Nederland. Het bezit van caravans onder Nederlanders van 25 jaar of ouder is tussen 1 januari 2020 en 1 september 2023 met maar liefst 53% gestegen, volgens gegevens van de Kampeer en Caravan Industrie (KCI). Er is een toename van wel 35% in de leeftijdsgroep van 26 tot en met 35.

Wat veroorzaakt de trend?

De uitbraak van de COVID-19-pandemie is de grootste oorzaak van deze trend. De pandemie heeft veel mensen nieuwe inzichten gegeven en nieuwe dingen laten proberen. Sindsdien is het gebruik van campers met 13% gestegen. Het gebruik onder jongeren van 25 tot 25 jaar is zelfs met 5% gestegen. Er is een toename van 70% in de leeftijdsgroep van 26 tot 35 jaar.

Een zeer aantrekkelijk alternatief

Leo Diepemaat, voorzitter van de KCI, merkt op dat caravans en campers niet langer alleen in verband worden gebracht met welgestelde pensionado’s. Deze gegevens tonen aan dat ook jongvolwassenen en jonge gezinnen kamperen hebben omarmd, vooral als een aantrekkelijk alternatief voor vliegreizen en all-inclusive resorts. Hierdoor kunnen ze onafhankelijk reizen en genieten van flexibiliteit, los van touroperators, de effecten van de pandemie en de drukte op luchthavens.

Op avontuur met de caravan

De stijging is zeer opmerkelijk, aangezien het totaal aantal caravans in Nederland sinds 1 januari 2020 met 1,7 procent is afgenomen. Niettemin zijn er meer dan 20.000 geregistreerde eigenaren van caravans en campers die hooguit 35 jaar oud zijn. De jongere generatie lijkt avontuur te omarmen en, mede vanwege de woningnood, campers te kopen om flexibel en goedkoper te kunnen reizen.

Het kopen van een caravan kan een spannend avontuur zijn! Als je van plan bent om binnenkort een caravan aan te schaffen, ben je op de juiste plek. Op onze website kun je eenvoudig een caravan dealer in jouw buurt vinden. Hierdoor hoef je niet ver te reizen om deskundig advies te ontvangen en de perfecte caravan voor jouw behoeften te ontdekken. Je reis begint op www.caravan-dealers.nl.

Verzeker je caravan

Een uitdaging voor jonge eigenaren van campers vormt het vooruitzicht van een verdubbeling van de belasting op campers in 2026. Mogelijk heeft dit invloed op de totale kosten van het bezit en onderhoud van een caravan of camper. Om financiële zekerheid te behouden, is het belangrijk voor eigenaren van caravans en campers om een goede caravanverzekering af te sluiten. Deze verzekering kan bescherming bieden tegen onverwachte kosten zoals schade, diefstal, of aansprakelijkheid tijdens het gebruik van het kampeermiddel. Een caravanverzekering biedt zorgeloosheid aan zowel nieuwe als ervaren kampeerders. Via de www.caravanverzekeringvergelijker.nl site kan je gemakkelijk caravanverzekeringen vergelijken. Gebruik onze tool om de beste verzekering te vinden voor jou caravan, stacaravan of vouwwagen.

Beoordeel deze pagina