Waar moet je op letten als je voor het eerst met de caravan op vakantie gaat?

Caravan met twee stoelen en een houten tafel, Caravanverzekering vergelijken

De eerste keer op vakantie met de caravan is best spannend. Het geeft je veel vrijheid en je gaat op pad met al het gemak van thuis.  Maar hoe belaad je de caravan en welke spullen neem je mee? Welke verzekeringen moet je afsluiten en hoe koppel je de caravan aan? Er valt enorm veel te regelen voordat je uiteindelijk met de caravan weg kunt rijden. Daarom het advies om je goed voor te bereiden op de reis. Hieronder geven wij meer informatie over hoe je zorgeloos op vakantie kunt gaan met de caravan.

Kan jouw auto de caravan trekken?

Je hebt een nieuwe caravan gekocht, maar deze moet vanzelfsprekend ook worden getrokken. Niet elke auto is geschikt voor het trekken van een caravan. Bij een te zware of lichte auto kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. De ANWB hanteer de 75%-regel. Dit houdt in dat het gewicht van de beladen caravan niet meer dan 75% van de beladen auto mag zijn. Op het kentekenbewijs van je auto kan je het gewicht aflezen, tel je het gewicht van de bagage en inzittende bij op. Ook bij het gewicht van de caravan tel je de bagage op.  Daarnaast heb je een goede trekhaak nodig. Bij het aanschaffen van een trekhaak is het belangrijk dat je er goed op let dat de trekhaak bij je auto past.

Onderhoud caravan

Om onderweg de risico’s zo beperkt mogelijk te houden is het belangrijk dat je de caravan van goed onderhoud voorziet. Het goed onderhouden van je caravan zorgt niet alleen voor beperkte risico’s maar ook voor velenging van de levensduur. Je wilt uiteraard zo lang mogelijk van je nieuwe aanwinst kunnen genieten.

Voorjaarscheck

Wanneer de caravan voor een langere periode in de stalling heeft gestaan, is een eerste check belangrijk. Hebben de banden de juiste spanning en werken de rem- en knipperlichten nog goed? Hier kan je zelf mee aan de slag gaan maar je kunt natuurlijk ook een bezoek aan de caravandealer brengen.

Najaarscheck

De caravan moet na de vakantie ook weer veilig en verantwoord in de stalling worden geplaats. Zo voorkom je dat je voor verassingen komt te staan aan het begin van het kampeerseizoen. Ondanks de caravan veilig in de stalling hoort te staan is het altijd verstandig om een verzekering af te sluiten tegen diefstal en schade. Neem de polisvoorwaarden van de caravanverzekering goed door en kijk of de stalling aan bepaalde verzekeringsvoorwaarden moet voldoen.

De weg op

Hieronder geven wij 3 essentiële tips die ervoor zorgen dat jij er klaar voor bent om met de caravan de weg op te gaan.

  • Oefenweekend: Het kan erg lastig zijn om voor het eerst met een caravan achter je auto te rijden. Daarom is het leuk en handig om een proefweekend in te plannen!
  • Goed beladen: zorg ervoor dat het gewicht van de spullen goed verdeeld is. Dit zorgt ervoor dat je beter kan sturen en geeft je een zelfverzekerder gevoel op de weg.
  • Checklist: als je goed voorbereid wilt zijn en niks wilt vergeten is het verstandig om een checklist te maken. Iets wat bijvoorbeeld echt niet mag ontbreken is een zaklamp. De zaklamp is je beste vriend op de camping. Wanneer je gaat kamperen zal een zaklamp vaak goed van pas komen. Bekijk hier de K-NATICS PRO LED zaklamp. Met deze zaklamp hoef je nooit meer bang te zijn in het donker. De zaklamp schijnt tot wel 1000 meter ver. Naast een zaklamp mogen kampeerspullen als een koelbox of een insectenlamp ook niet vergeten worden. Met een vliegenlamp zorg je ervoor dat je vliegend ongedierte buiten de caravan houdt. Wel zo prettig.

Caravanverzekering

Schade ontstaat op verschillende manieren. Het kan gaan om storm-, hagel- en bliksemschade, een ongeval of een andere oorzaak. Zonder caravanverzekering zijn de kosten voor eigen rekening. Behalve als het ongeval niet jouw schuld was. Met een caravanverzekering ben je ook verzekerd tegen diefstal. Je weet nu waar je op moet letten voordat je met de caravan op vakantie gaat. Maar vergeet niet om een goede  caravanverzekering af te sluiten. Vergelijk snel en objectief alle caravanverzekeringen op caravanverzekering vergelijken.

Beoordeel deze pagina