Wat is het beste disselslot voor je caravan of vouwwagen?

Wanneer je een caravan of vouwwagen (of aanhangwagen) koopt, weet je natuurlijk dat er een risico bestaat dat deze in zijn geheel kan worden gestolen. Het is een kwestie van aankoppelen en wegrijden. Maar gelukkig kan dit in veel gevallen eenvoudig voorkomen worden door de plaatsing van een zogenaamd disselslot. De ANWB geeft ook aan dat dit de beste manier is om diefstal te vermijden. Daarom gaan we in dit artikel kort in op welke typen disselsloten er zijn, waar je op moet letten en geven we een aantal goede suggesties voor aankoop. Ben je ongeduldig? Klik dan hier om direct disselsloten te vergelijken. 

Is een disselslot verplicht?

Nee, een disselslot is in principe niet verplicht, tenzij de verzekeraar dit van je vereist bij het afsluiten van een caravanverzekering. Is dat het geval, dan zal je (net als bijvoorbeeld bij een fiets)  in geval van diefstal moeten aantonen dat de caravan of vouwwagen inderdaad voorzien was van een goedgekeurd slot. Een disselslot is de meest voor de hand liggende keuze, maar ook een wielklem (of een combinatie van beide) is mogelijk. Belangrijk is dat de sloten in ieder geval SCM goedgekeurd zijn.

Wat is een SCM goedgekeurd disselslot?

SCM is de afkorting voor de Stichting Certificering Motorvoertuigen en het instituut dat certificaten mag afgeven. De stichting test sloten uitgebreid op diefstal preventie en zal ze bij goedkeuring voorzien van een certificaat. Het is dus een kwaliteitskeurmerk waardoor verzekeraars weten dat jouw caravan in principe voldoende beveiligd is tegen diefstal.

Welke soorten disselsloten zijn er?

Er bestaan verschillende soorten disselsloten die zich met name onderscheiden op het vlak van veiligheid (SCM goedgekeurd of niet) en prijs. Het laat zich al raden dat de goedkopere varianten meestal minder veiligheid bieden.

Koppelingsslot

Het koppelingsslot wordt het meest gebruikt voor diefstalpreventie van caravans, aangezien deze meestal SCM goedgekeurd zijn en daarmee voldoen aan de eisenvan verzekeraars. Het slot haakt als het ware om je disselkoppelling waardoor deze geen kant meer op kan. Het voordeel van het slot is dat dit de caravan zowel ontkoppeld als aangekoppeld aan het trekvoertuig beschermd.

Overdekslot

Het overdekslot schuif je over de dissel, waardoor deze niet aangekoppeld kan worden. Dit slot kan dus alleen gebruikt worden op een afgekoppelde caravan of aanhangwagen. Grote voordeel van dit slot is dat het goedkoop kan zijn (rond € 25,-), maar deze versies zijn meestal niet SCM goedgekeurd. Prima dus voor een (goedkopere) aanhangwagen, maar meestal niet voor je caravan (ook verzekeringstechnisch niet). Er zijn overigens wel enkele modellen te koop die wel SCM gekeurd zijn, die zijn dan ook een stukje duurder.

Kettingslot

Uiteraard is het tevens mogelijk om een kettingslot als caravanslot te gebruiken als soort van disselslot of als wielklem, maar aan te raden is dat eigenlijk niet. Daarnaast worden kettingsloten meestal niet geaccepteerd door je verzekeraar.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een disselslot?

  • Het belangrijkste is dat het disselslot ook past op jouw caravan dissel. Je kan het merk / type van je dissel meestal aflezen op de koppeling. In de tabel hieronder kan je van een aantal populaire modellen vinden die vaak passen.
  • Indien je caravan verzekerd is, kies dan altijd voor een SCM goedgekeurd slot.

Wat is het beste disselslot voor mijn caravan of vouwwagen en waar koop ik dat?

Dan de centrale vraag: wat is het beste disselslot? Indien je verzekeraar je verplicht een SCM goedgekeurd disselslot te hebben, zou je kunnen kiezen voor een disselslot van een bekend merk zoals DoubleLock of Alko, dan zit je meestal goed. Wij konden helaas geen onafhankelijke (bijv. Consumentenbond) test resultaten achterhalen. Hieronder vind je wel een lijstje van veelgenoemde disselsloten voor een redelijke prijs met goede ervaringen.

Doublelock Compact koppelingsslot Eagle+/- € 89,-Bekijk disselslot DoubleLock compact Eagle
Doublelock Compact koppelingsslot Condor+/- € 89,-Bekijk Doublelock Compact disselslot
AL-KO Disselslot Safety Premium AkS3004 SCM+/- € 165,-Bekijk disselslot AL-KO Safety Premium AkS3004 SCM
3.8/5 - (21 stemmen)