Waar moet je op letten bij het uit de stalling halen van je caravan?

caravan ter illustratie

Ons favoriete seizoen is weer begonnen, het kampeerseizoen. Wellicht heb je je caravan al uit de stalling gehaald of ga je dit binnenkort doen. In ieder geval is het een mooi moment om je camper goed te controleren. Er zijn een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je veilig en zonder problemen op reis kunt gaan. In dit artikel zetten we een aantal tips op een rijtje.

  • Controleer de banden

Het klinkt logisch, maar toch doen weinig kampeerders het, controleer je banden. Je banden zijn een van de belangrijkste dingen om te controleren voordat je op reis gaat. Controleer de bandenspanning en zorg ervoor dat deze op de juiste druk staan. Ook is het belangrijk om de banden te inspecteren op eventuele beschadigingen, scheurtjes of bulten. Als je twijfelt over de staat van je banden, laat deze dan vervangen voordat je op reis gaat.

  • Check de omlooprem

De remmen van je caravan zijn een ander belangrijk punt om te controleren voordat je op pad gaat. Controleer of de remmen goed functioneren en of de remvloeistof op peil is. Als je niet zeker weet hoe je de remmen moet controleren, laat dit dan doen door een professional.

  • Controleer de verlichting

Goed werkende verlichting is essentieel voor een veilige reis. Controleer of alle lampjes werken, inclusief de remlichten, richtingaanwijzers en achterlichten. Zorg er ook voor dat de bedrading in goede staat is en er geen beschadigingen zijn.

Een disselslot is meestal niet verplicht maar kan heel handig zijn om diefstal tegen te gaan. Volgens de ANWB is het zelfs de beste manier om diefstal van je caravan te voorkomen. Heb je nog geen disselslot, maar twijfel je of je er een wil aanschaffen? Ga dan naar onze pagina ‘Wat is het beste disselslot voor je caravan of vouwwagen?’. Wanneer je een disselslot hebt is het belangrijk om deze regelmatig te checken. Controleer of het disselslot goed vast zit en of er geen beschadigingen zijn.

  • Controleer de gasinstallatie

Een goed werkende gasinstallatie is essentieel voor een comfortabele kampeerervaring. Controleer of de gasinstallatie nog goed werkt en of de slangen en leidingen nog in goede staat zijn. Fabrikanten geven aan dat de oranje gasslang om de vijf tot tien jaar vervangen moet worden, terwijl de BOVAG aanbeveelt dit na vier jaar te doen. Om te controleren of jouw slang nog veilig is, kun je kijken naar de twee data die op de slang staan: de productiedatum en de houdbaarheidsdatum. Als de houdbaarheidsdatum is verstreken, is het belangrijk om de gasslang zo snel mogelijk te vervangen om veiligheidsrisico’s te vermijden. Zorg er ook voor dat je de slangen ook checkt op scheurtjes, een te vast aangedraaide koppeling kan namelijk voor een scheur zorgen. Daarnaast is het belangrijk om te controleren of de gasflessen op tijd zijn gekeurd en dat de gasdruk op de juiste stand staat.

  • Check de accu

Als je caravan een accu heeft, is het belangrijk om deze te controleren voordat je op reis gaat. Controleer of de accu nog goed werkt en of deze opgeladen is. Als de accu niet goed werkt, laat deze dan vervangen voordat je op pad gaat.

  • Maak je watertank schoon

Om de groei van bacteriën, algen en kalk in je schoonwatertank te voorkomen, is het belangrijk om de tank minstens twee keer per jaar te ontsmetten en te ontkalken. Hoewel de meeste bacteriën in het water geen directe bedreiging vormen voor je gezondheid, is het risico op een besmetting met legionella een serieuze zaak waar je niet lichtzinnig over moet denken.

Kortom, het uit de stalling halen van je caravan kan een leuk moment zijn, maar het is ook belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Door bovenstaande tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je veilig en zonder problemen op reis kunt gaan. Daarnaast is het ook belangrijk om je caravan goed te verzekeren. Ben je nog op zoek naar een caravanverzekering maar weet je niet welke goed aansluit op jouw wensen? Ga dan naar onze pagina caravanverzekering en vind direct de beste voor jou!

Beoordeel deze pagina